Η νομαδική-κτηνοτροφική ιστορία της Ηπείρου χαρίζει μοναδικά προϊόντα και γεύσεις. Γαλακτοκομικά και κρέας κυριαρχούν. Φημίζονται η ηπειρώτικη φέτα, το γαλοτύρι, το κεφαλοτύρι, το βλαχοτύρι, το ξινόγαλο, η ξινομυζήθρα. Επίσης, δημοφιλείς είναι εκλεκτές συνταγές με κρεατικά, όπως το κλέφτικο και το αρνί με λάπαθα. Και φυσικά, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο, γεμιστές με ό,τι βάλει ο νους σας -κολοκύθι, κρέας, κοτόπουλο, τυρί.

Κάθε περιοχή, ένας αυτόνομος γαστριμαργικός προορισμός, με τις δικές του σπεσιαλιτέ: γαρίδες στον Αμβρακικό, βατραχοπόδαρα στο νησάκι των Ιωαννίνων, αλλά και γιαννιώτικα γλυκά -γαλατόπιτα, κανταΐφι, μπακλαβάς, μπουγάτσα. Στο Μέτσοβο, θα δοκιμάσετε τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρασί και ρυζόπιτα. Ονομαστά είναι τα κρασιά Ζίτσα, αλλά και το νερό (τα εμφιαλωμένα Βίκος και Τζουμέρκα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΗΔΥΠΟΤΑ
Ούζο, ρακή, μαστίχα, τσίπουρο, κρασί, σπιτικό λικέρ. Στα πιο δημοφιλή ποτά και ηδύποτα της Ελλάδας, προσθέστε τώρα και την μπύρα. Έχει τη δική της ιστορία, αφού το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ζύθου ιδρύθηκε το 1864! Στις μέρες μας, μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα παράγουν τις δικές τους φρέσκιες, απαστερίωτες, αφιλτράριστες μπύρες.

Σας προτείνουμε